Terminal 2 på Helsingfors-Vanda

Utbyggnaden av terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats kräver punktliga leveranser

 Renoverings- och utbyggnadsprojektet av terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats är den största som genomförts under dess 70-åriga historia och utförs i två faser. Det kommer att ta sammanlagt 4 år att genomföra utbyggnaden och ombyggnadsarbetet i det stora projektet, och terminal 2:s nya utrymmen och tjänster tas i bruk igen 2024.

Terminalens nya entré har ett massivt trätak (bild) som är representativ för wow-arkitekturen.

Utbyggnaden av terminal 2 görs enligt en s.k. alliansmodell vilket innebär att projektets planering och byggnation sker med gemensamma krafter, samt att risker och fördelar delas lika mellan alliansens aktörer. SRV utför byggnadsarbetet, och Consti Talotekniikka ansvarar för VVS-arbetet. ETS NORD levererar ventilationskanaler, kanaldelar, rökkontrollsprodukter, frånluftsdiffusorer, taksystem samt terminalanordningar såsom ljuddämpare till terminal 2 och dess tillbyggnadsdel. ETS NORDs produkter kan ses på terminalens tak från de landande flygplanen. ETS NORD levererade även storkökskåpor till Finnairs lounge för resenärer från utanför Schengenområdet, AjisenRamen-restaurangen och Jamie’s Deli.

Kimmo Valta, projektchef på Consti Talotekniikka, har inte tidigare samarbetat med ETS NORD men han minns att han fått ett positivt första intryck i samband med ett byggprojektet för Tripla köpcenter. Valta berättar att han redan då uppmärksammade ETS NORDs punktliga leveranser som var bäst på att hålla tidsplanen. 

Även på Helsingfors-Vanda flygplats är varuleveranserna strikt schemalagda. Säkerhetsarrangemangen på en internationell flygplats innebär redan en utmaning för varuleverantörer, och dessutom schemaläggs inkommande laster med en halvtimmas marginaler. – Trots detta har ETS NORD åter igen lyckats utomordentligt med sina leveranser, konstaterar Valta. 

Även ETS NORDs produkttillgänglighet har varit mycket bra.

– Avseende tillgängligheten av rökkanaler är min tidigare erfarenhet att leveranstiden kan vara upp till 2 veckor. Jag blev glatt överraskad av att ETS NORD lyckades halvera den vanliga leveranstiden, säger Valta.

Utöver punktliga leveranser och god tillgänglighet uppskattar Kimmo Valta även den öppna kommunikationen och den tekniska konsultationen som han har erhållit. Man har bland annat gått igenom ljuddämparnas ljudtekniska lämplighet för lokalerna tillsammans med ETS NORDs tekniska experter. 

Bilder: Finavia image material bank

 

Kolla in de produktgrupper som används i projektet