Olympiastadion

Renoveringen av Olympiastadion är ett unikt renoverings- och utbyggnadsprojekt avseende omfattning och komplexitet även med finska mått mätt.   
 

Stadionbyggnaden med sin funktionalistiska arkitektur från 1930-talet stod värd för de olympiska sommarspelen i Helsingfors 1952 och har kallats världens vackraste stadion. 

– Olympiastadion, byggd på 1930-talet, är ett ikoniskt landmärke, och det har varit en stor ära att få delta i totalrenoveringen av byggnaden, säger Jari Lehtonen ETS NORDs landschef för Finland.  

Kärnan i renoveringens komplexitet var att det gamla traditionella skyddsobjektets multievenemangscenter, med nästan en miljon besökare årligen, skulle repareras i enlighet med internationella kriterier.  Byggnaden som uppförts med 1930-talets teknik saknade de utrymmen som idag krävs för modern teknologi vilket medförde att det krävdes speciallösningar för ventilationen.  

ETS NORD levererade de första nya generationens kökskåpor till Olympiastadions storkök.  Olympiastadions lokaler utgjorde en särskild utmaning för köksventilationens kökskåpalösningar. 

– De nya generationen av modulkåpor möjliggjorde speciallösningar som inte hade varit möjliga med de traditionella kåporna, berättar Marcus Hintze. – Den grundläggande lösningen var samma, men till exempel undertakens olika nivåer var ett problem. Modulkåpornas tilluftskammarlösningar kunde dock anpassas efter de trånga utrymmena på Olympiastadion. 

Styrsystemet för ozonreningen i ETS NORDs nya generationens kökskåpor är utformad för både summalarm och busslösning. ETS NORDs lösning är kompatibel med alla vanliga system (I/O, Modbus och Bac-net).  

Are Oy:s projektchef Otto Jäppinen var delaktig i projektarbetet och bekräftar att man i Olympiastadions storkök specifikt ville ha en kåpa med ozongenerator för en förbättrad hygien. Enligt Jäppinen underlättar storkökskåpor med ozonrening både skötseln och underhållet på grund av en effektiv eliminering av fettpartiklar från luften innan den leds vidare till Olympiastadions labyrint av ventilationskanaler.  

– Samarbetet med ETS NORD fungerade smidigt som vanligt, och vi fick nödvändig teknisk konsultation som var mycket värdefull med tanke på projektets komplexitet, säger Jäppinen. 

  Olympiastadion valdes år 2018 till årets byggarbetsplats. Projektet fick även erkännande genom Finlandiapriset för arkitektur 2020.   

Kolla in de produktgrupper som används i projektet

Fråga mer från vår expert

Mark Tilles

Produktspecialist Storkökskåpor