Scandic Grand Central

Scandic Grand Central – en fantastisk miljö i stadens hjärta 

Våren 2021 öppnades Scandic Grand Central vid Helsingfors centralstation. Med närmare 500 rum är hotellet ett av Scandics största. Scandic Grand Central erbjuder också ett konferenscenter och en komplett restaurang. Det går knappast att komma närmare Helsingfors centrum: hotellrummen har utsikt över Nationalteatern, Järnvägstorget, stationsplattformarna och Kaisaniemiparken. 

Scandic Grand Central består av den ursprungliga byggnadsdelen som Eliel Saarinen ritade, en tillbyggnad från 1930-talet och en helt ny utbyggnad. Komplexet har gjorts om till hotell i samarbete med Finska kulturarvsverket och många av de ursprungliga detaljerna har bevarats. 

ETS NORD har levererat bland annat kökskåpor och skräddarsydda luftridåer till projektet. 

Petri Pakkala, Technical Service Manager på Scandic, har varit involverad i projektet från byggherrens sida. Han har använt kökskåpor från ETS NORD i tidigare byggprojekt och vet att produkterna håller vad de lovar. Scandic Grand Central har ett tiotal ventilationskåpor från ETS NORD. De flesta återfinns i köket, medan några är placerade i direkt anslutning till restaurangområdet.  En annan faktor som gör Petri Pakkala till en nöjd kund är att han har kunnat påverka produktutvecklingen.

– Jag har arbetat med ETS NORDS kökskåpor ett tag nu och har besökt företagets fabrik i Tallinn och sett deras produktutveckling och produktion. Jag hade en del förbättringsförslag med mig, och jag ser att de har genomförts, säger Petri Pakkala.

Kökspersonalen är också nöjda med ventilationen på sin arbetsplats. Ali Suviala, köksmästare på Grand Central Helsinki, har varit engagerad i projektet ända sedan restaurangen lanserades. Han hyllar kökskåpornas prestanda.

– Ventilationen från ETS NORD fungerar precis som utlovat. Tekniken är utmärkt och produkterna är användarvänliga. I storkök är det särskilt viktigt att kåporna är lätta att rengöra. Kåporna uppfyller utan problem sitt löfte om perfekt hygien, säger Ali Suviala. 

Livsmedelssäkerheten hos NORDcanopy-kåporna verifierades i oktober 2021 av HACCP Internationals certifiering. HACCP International-certifiering kan tilldelas utrustningstillverkare vars produkter används inom livsmedelsindustrin och som uppfyller kriterierna för bästa praxis inom livsmedelssäkerhet. 

Bilder: Laura Lehtonen 

Kolla in de produktgrupper som används i projektet