Nya ljuddämpare från ETS NORD

04.05.2020

Ljuddämparna till ETS NORDs runda ventilationskanaler har uppgraderats baserat på feedback från kunder och konstruktörer. De nya ljuddämparna (NTP och NTF) är marknadens bästa och NTP-dämparen har också renhetsklass M1 för ventilationsprodukter. Absorptionsmaterialet underlättar underhållet: NTP-dämparens isolermaterial består av polyester med filtbeklädnad, medan NTF består av mineralull med glasfibertyg. Glasfibertyget förhindrar mineralullfibrer från att komma in i kanalsystemet.

Utmärkta ljudabsorptionsegenskaper underlättar konstruktionsarbetet

– När en produkt har goda ljudisoleringsegenskaper blir ljudet från ventilationsmaskinerna och -utrustningen enklare att hantera. De stränga ljudnivåkraven för moderna bostäder kan då uppfyllas, säger Miko Makkonen, produktledningschef vid ETS NORD, som deltog i produktutvecklingen.

En ljuddämpare av hög kvalitet underlättar också konstruktions- och installationsarbetet. När man påbörjar installationsarbetet märker man kanske att det finns väldigt lite utrymme ovanför undertaket. Trots det måste man montera all teknologi.

– Bättre ljudabsorptionsegenskaper gör att man kan använda kortare produkter. En kortare produkt är enklare att installera, men uppfyller ändå konstruktionskriterierna, säger Makkonen. Också de nya ljuddämparna har ingen perforerad plåt och deras inre struktur gör dem lättare och enklare att installera.

Vi har gjort produkturvalet så brett som möjligt och erbjuder ljuddämpare av olika storlek och längd och även öppningsbara ljuddämpare. Vi har även försökt göra ljuddämparna kompakta i både storlek och struktur.

Vi har också försökt minimera ventilationssystemets energiförbrukning. NTP och NTF har mycket lågt tryckfall och ett mycket tätt yttre hölje.

De nya ljuddämparna:

Utmärkta ljudabsorptionsegenskaper

Rengöringståliga, alla material går att rengöra

NTP, polyesterdämpare med filtyta, renhetsklass M1 för ventilationsprodukter

NTF, ljuddämpare med mineralull och Cleantec-glasfibertyg. Tyget förhindrar mineralullfibrer från att komma in i kanalsystemet

De öppningsbara modellerna kan också användas som underhålls- och rengöringsluckor

De större modellerna, Ø 400, 500 och 630, har en ljuddämpningslamell som förbättrar absorptionsvärdena ytterligare

Den nya inre strukturen är lättare och enklare att installera, tryckfallet är lägre och det yttre höljet är tätare